Eesti Puitmajaliit 25: partner koostegemisteks ja avatud ideede jagamiseks

Eesti Puitmajaliit tähistas augusti lõpus oma 25. tegevusaastat, tuues kokku oma liikmed, partnerid ja teised valdkonna huvilised, kellega sellel teekonnal koostööd on tehtud. Juubeliüritus, mis toimus suvises Roosta puhkekeskuses, pakkus osalejatele meeldejäävaid hetki, mõtlemapanevaid ettekandeid ja võimalust kogemusi vahetada.

“Puitmajaliidu teekond algas paarikümne ettevõtte algatusel sektori arendamise ja ekspordi edasi viimise eesmärgiga. Tagasihoidlikust alustavast erialaliidust on tänaseks kasvanud ambitsioonikas katusorganisatsioon, mis pakub sektorile laiapindset tuge erinevatel tasanditel. See on suur saavutus ja me oleme uhked selle üle, mida oleme koos ellu viinud,” sõnas Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Martin Talts. „Kuid me teadvustame ja väärtustame ka seda, et Puitmajaliit ei koonda ainult majatehaseid, vaid sektori head käekäiku toetavad ka meile olulised tarneahela partnerid. Nendest mitmedki on ka liidu toetavate liikmete nimekirjas. Täname seetõttu kõiki  liidu tegemistesse  aktiivselt panustanud ettevõtteid, kelle hulgast tahaks tõsta esile läbi aegade enim panustanuid – Akzo Nobel Baltics AS, ESSVE Eesti ja Kyocera Senco Estonia!“  

Puitmajaliit 25 juubeli tähistamine Roosta puhkekeskuses. Fotol Essve Eesti, Akzo Nobel Baltics ja Kyocera Senco. Foto: Kalev Lilleorg
Puitmajaliit tunnustas pikaaegseid toetavaid liikmeid – ESSVE Eesti, Akzo Nobel Baltics ja Kyocera Senco. Foto: Kalev Lilleorg

Traditsioonilise puitmajasõprade suvekonverentsi avas Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm, kes rääkis riigikaitsest, Ukraina toetamisest, sõja võimalikest stsenaariumitest ja toonitas meie igaühe meelestatuse ning suhtumise rolli Eesti iseseisvuse püsimise kontekstis. Sellele järgnes Finnlogi kogemuslugu, kus Alar Anton jagas inspireerivat teekonda ettevõtte arengust. Finnlog, mis on tänaseks üks juhtivaid palkmajade ja CLT eramute ehitajaid Eestis, alustas väikese ehitusfirmana, kus algusaastatel tuli ületada palju väljakutseid. Siiski, tugeva meeskonna ja visiooni toel suudeti kasvada. “Meie edu saladus peitub pühendumises kvaliteedile ja innovatsioonile. Oleme alati uskunud, et puitmaja võib olla nii ilus kui ka funktsionaalne ning see on meie töös keskne põhimõte,” märkis ta.

Suvekonverentsi programmi lõpetas Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuse (ESTDEV) ettekanne ja sellele järgnenud aruteluring. ESTDEV on organisatsioon, mis keskendub rahvusvahelise arengu ja humanitaarabi projektidele ja on aidanud esile tõsta puidust tehasemajade olulist rolli sõjajärgsete piirkondade taastamisel. ESTDEV rõhutas, et Eesti, sealhulgas meie majatehased, on andnud olulise panuse rahvusvahelistes projektides ja Ukraina sisulises ülesehitamises. Eesti on rajanud Ukrainasse Euroopa nõuetele vastava kaasaegse moodullasteaia, käimas on perekodude ehitus ja mitmed teisedki ehitusprojektid planeerimisel. See tähendab, et oleme koos partneritega loonud tugeva eeskuju Ukrainale abi pakkumisel. Eesti tehastes toodetud puitmajad on Ukrainlastele täna rohkem kui lihtsalt ehitised – need on sümbolid ja elutähtsad rajatised, mis pakuvad kaitset, turvatunnet ja jõudu riigi püsima jäämiseks.

ESTDEVi infrastruktuuri ehituse valdkonnajuht Tarmo Needo ja juhatuse liige Klen Jäärats. Foto: Kalev Lilleorg

Õhtuse sünnipäevaprogrammi avas energiline folk-tehnobänd Oopus, kelle etteaste tõi peole erilise meeleolu. Bänd, mis on tuntud oma unikaalse stiili poolest, segades traditsioonilist Eesti pärimusmuusikat kaasaegsete elektrooniliste helide ja valgusefektidega, pakkus suurepärast meelelahutust. Kokkuvõttes oli Eesti Puitmajaliidu 25. aastapäeva tähistamine meeleolukas sündmus, mis tõi esile nii liidu kui ka kogu puitmajatööstuse head küljed. „Oleme nüüd uue energiaga valmis panustama sektori edasisesse arengusse. Täname kõiki külalisi ja partnereid, kes aitasid kaasa selle olulise päeva õnnestumisele,“ tänas Puitmajaliidu tegevjuht Annika Kadaja kõiki külalisi.

Eesti Puitmajaliit MTÜ on asutatud 17 puitmaju tootva ettevõtte poolt 1999.a maikuus. Käesoleval hetkel kuulub liitu ca 70 ettevõtet.