Teadustöö konkurss: Uus digitaalne tööriist aitab korterelamute jaoks renoveerimisotsust lihtsustada

Vahetult enne uue õppeaasta algust kuulutas Woodhouse Estonia välja puitmajasektori teadustöö konkursi tulemused. Konkursi eesmärk on tunnustada lõputöid, mis keskenduvad uuenduslike ja praktiliste lahenduste väljatöötamisele, aidates sellega kaasa puitmajasektori arengule.

Puitmajasektori teadustöö preemiale kandideeris kokku 8 lõputööd, mis keskendusid teiste seas näiteks kortermajade tehaselisele renoveerimisele, puitmaterjalide tuleohutusele, aga ka puitmaterjali taaskasutamise võimalikkusele. Konkursi esimese preemia sai lõputöö, mis käsitleb praeguses kontekstis ka laiemat kõlapinda omavat korterelamute tehaselise renoveerimise teemat, aidates renoveerimisprotsessi digitaliseerida ja luua teadmuspõhist ekspertsüsteemi.

Joosep Viigi (TalTech) lõputöö põhieesmärgiks oli töötada välja lahendus korterelamu renoveerimisprotsessi jaoks neile, kes ei ole otseselt ehitusvaldkonna eksperdid. Magistritöö autori loodud tööriist – renoveerimise teadmuspõhine konfigureerimisekspertsüsteem (TeKES) – aitab renoveerimisprotsessi lähteülesannet täpsemalt sõnastada ning renoveerimisele kindel raamistik anda. Tööriist kasutab Eesti ehitusregistri (EHR) ja riikliku digikaksiku andmeid, lihtsustades renoveerimisvõimaluste hindamist ja analüüsimist ning pakkudes nii renoveerimise algatajatele kui ka tehnilistele konsultantidele läbimõeldud lahendusi. Tööriist aitab arvutada renoveerimise eeldatavaid kulusid ning hinnata energiakasutust ja keskkonnamõju. Loodud prototüüp ei ole küll veel tavakasutajale kättesaadav, kuid oleks edaspidi suureks abiks, võimaldades näha renoveerimise praktilist väärtust ja maksumust selgemalt.

Lisaks andis töö põhjaliku ülevaate hetkeolukorrast Eesti korterelamute renoveerimisvajaduses. Eestis on renoveerimist vajavaid korterelamuid hinnanguliselt 14 000, millest suurem osa on nõukogudeaegsed raudbetoonpaneelidest hooned. Nende hoonete terviklikuks rekonstrueerimiseks saab edukalt kasutada majatehaste pakutavat lahendust ehk tehases toodetud soojustatud fassaadielemente. Töö ja temaatika olulisust rõhutavad ka sektori majatehased, tuues välja, et renoveerimisprotsessi läbipaistvuse ja selguse suurendamine korteriühistute jaoks on võtmetegur, et motiveerida korteriomanikke renoveerimist alustama.

Teadustöö konkursi 1.preemia laureaat Joosep Viik Teadmuspõhise ehituse konverentsil. Foto: Evert Palmets

Teise koha sai Tõnu Saarelaan‘e (TalTech) lõputöö puidu taaskasutamise teemal. Puitmajaliidu hinnangul on kasutatud puidu uuringud väga tänuväärsed, sest need suurendavad puidukasutuse usaldusväärsust konstruktsioonides ja selle taaskasutamist. See tähendab ka, et töö tulemused aitavad arendada puidu ringmajanduse võimalusi ja kvaliteeti.

Konkursi kolmanda koha preemia anti Mihkel Hõlpus‘ele (Taltech) kõrget praktilist väärtust omava töö ja sõrmjätkatud ehitusliku täispuidu tulekahjuolukorras käitumise uurimise eest.

Teadustöö konkurss 2024 - II preemia - Tõnu Saarelaan
Teadustöö konkurss 2024 – II preemia – Tõnu Saarelaan

Teadustöö konkurss 2024 tulemused:

  • I preemia ja KMT Prefab eripreemia– Joosep Viik „Eesti korterelamute renoveerimise teadmuspõhine konfigureerimisekspertsüsteem (TeKES)“, juhendaja Ergo Pikas
  • II preemia – Tõnu Saarelaan „Tugevus- ja jäikusomaduste hindamine konstruktsioonipuidu taaskasutamisel”, juhendajad Alar Just ja Eero Tuhkanen
  • III preemia – Mihkel Hõlpus „Sõrmjätkatud ehitusliku täispuidu käitumine tulekahjuolukorras“, juhendaja Alar Just

Kõiki osalejaid ja võitjaid premeeris ka Iglucraft, pakkudes tudengitele ja nende juhendajatele mõnusa lõõgastava saunaõhtu Tallinnas Noblessneri Iglupargis!

Õnnitleme igat preemiasaajat ning täname kõiki konkursil osalemise eest!

Preemiakonkursi kaudu annab Woodhouse Estonia omapoolse panuse, et edendada sektori ettevõtete ja kõrgkoolide vahelist laiapõhjalist koostööd ning innustada noori üliõpilasi kirjutama teadustöid just puitehitiste ja tehaselise tootmise-ehitamise teemadel. Preemiate väljajagamist alustati 2015.aastal, kusjuures osaleda saavad Eesti kõikide kõrgkoolide tudengid nii bakalaureuse-, magistri- kui rakenduskõrghariduse astmes. Üliõpilase lõputöö peab käsitlema kas tehasemaja tootmise, arendamise, turundamise vm seonduva valdkonna aktuaalse probleemi lahendust või andma olulist lisandväärtust Eesti puitmajasektorile. Kõik puitmajasektori teadustöö konkursil osalenud diplomitööd (sh eelmised aastad) on kättesaadavad Woodhouse Estonia koduleheküljel „Teadustöö konkurss“ rubriigis.