Innovaatilised lahendused Eestist Saksamaale

Eesti Suursaatkond Berliinis korraldas 17. septembril seminari „Innovaatilised lahendused Eestist: moodulehitus, tehaseline renoveerimine ja puitfassaadid”. Seminar keskendus uuenduslikele ehitusviisidele nii uusehitiste ehitamise valdkonnas, kui ka vanade hoonete renoveerimises. Eesti on ennast positsioneerinud jätkusuutlike ehituslahenduste suunanäitajana. Saksamaa moodustab 20% tänasest puitmajasektori ekspordivaldkonnast.

Seminaril oli kuulamas üle 50 Saksamaa ehitussektori esindajat.
Seminari oli kuulamas rohkem kui 50 Saksamaa ehitussektori esindajat. Foto: Woodhouse Estonia

Seminaril esinesid valdkonna eksperdid, sealhulgas Puitmajaliidu tegevjuht Annika Kadaja (Woodhouse Estonia), Alo Tamm (Harmet OÜ juhatuse liige, liidu aseesimees), Martin Talts (KMT Prefab OÜ juhatuse liige, liidu esimees), Mirko Paul (Thermory) ja Kaarel Väer (MATEK AS), kes tutvustasid tehnoloogilisi edusamme puidust moodulehituse ja hoonete rekonstrueerimise valdkonnas. Paneeldiskussioonis arutlesid ehitussektori tulevikutrendide ja väljakutsete üle Eesti puidusektori esindajad koos Saksa ekspertidega, Uwe Bigalke (Saksamaa Energiaagentuur, dena) ja Knut Hoeller (Housing Initiative for Eastern Europe, IWO). Seminari modereeris Martin Schuy (Sustainabuilt).

Eksperdid arutlevad paneeldiskussioonis puitehituse ja renoveerimise tuleviku üle
Paneeldiskussioon puitehituse ja hoonete renoveerimise tuleviku üle. Foto: Woodhouse Estonia

Üritusel toodi eraldi esile ka Eesti kasvavat positsiooni Saksamaa turul, kus meie puitmajatootjaid hinnatakse nende kõrge tehaselise valmiduse ja turuvajadustega kohanemisvõime poolest. Osalejaid kutsuti üles jätkama arutelusid järgmise aasta alguses Münchenis toimuval BAU messil, kus ka mitmed Eesti ettevõtted osalevad.

Suur tänu Eesti Suursaadikule Berliinis (Marika Linntam) ja saatkonna meeskonnale, eriti Roomet Sõrmusele, ürituse korraldamise eest. Samuti täname toetuse ja panuse eest Enterprise Estonia esindajaid Leana Kammertöns ja Tiina Kivikas!